Aino Kallas ja Mirkka Rekola kävelyttävät

syntymäpäivä
kävelyttää ympäri
Kaivopuistoa

Mirkka Rekolan
runot pysäyttävät
paikkaan ja hetkeen

Aino Kallaksen
miehet: isä ja veljet
setä Rietrikki

aviomies
omat pojat, kollegat
ihastuksetkin

Ainon luomia
Ants Raudjalg, Bernhard Riives
pappi Matthaeus

Saksalainen kirkko Helsingissä
Saksalainen kirkkko

Aino Kallaksen syntymäpäiväkävely otti varaslähdön, kun liikkeelle lähdettiin jo 1.8.2019, vaikka Aino Kallas on syntynyt 2.8., niin 141 vuotta sitten. Kävelyn järjestivät Aino Kallas Seura ja Mirkka Rekola -seura. Tilaisuudesta tiedotettiin Facebook-tapahtumana, joten mukana oli tavallista runsaammin väkeä. Noin 70 henkeä osallistui sekä kolmelta alkaneeseen yli kuuden kilometrin runokävelyyn Saksalaisen kirkon luota Haaksirikkoisten patsaalle, Kaivopuistoon, Huvilakadulle, Merikadulle ja Ratakadulle että viideltä Päivälehden museon tilaisuuteen, jossa Pirkko-Liisa Rauhala kertoi aiheesta ”Aino Kallas ja miehet”. Kävelyn aikana Katja Seutu lausui meille Mirkka Rekolan runoja ja kertoi, missä tämä oli vaikuttanut, ja Maarit Leskelä-Kärki kertoi, missä Aino Kallas oli vaikuttanut.

Pirkko-Liisa Rauhala Päivälehden museossa kertomassa Aino Kallaksen miehistä. Diakuvassa Aino Kallas lapsena.
Pirkko-Liisa Rauhala

Esityksessään Pirkko-Liisa Rauhala muistutti, että Aino Kallas oli kosmopoliitti, joka asui Helsingissä, Pietarissa, Tartossa, Lontoossa ja Tukholmassa. Luettelo hänen miehistään alkoi isästä Julius Krohnista, joka hukkui purjehdusmatkalla Ainon ollessa vasta kymmenvuotias. Isä oli merkittävä suomalaisen kirjallisuuden ja kansanrunouden tutkija ja virsirunoilija. Nykyisestäkin virsikirjasta löytyy hänen kirjoittamiaan virsiä viitisenkymmentä. Isä käytti joskus taiteilijanimeä Suonio, jota Ainokin käytti nuorena. Seuraavaksi luettelossa olivat veljet Kaarle ja Ilmari Krohn sekä setä Rietrikki, Bernhard Fredrik Godenhjelm. Nuoruuden ihastuksia olivat Herman Stenberg ja Into Inha. Jälkimmäinen oli niin ihastunut Ainoon, että sai Sibeliuksen säveltämään tämän runon Kuutamolla.

Aino Kallaksen aviopuoliso oli kielen ja kansanrunouden tutkija, diplomaatti Oskar Kallas, joka puhui yhdeksää kieltä – ja flirttaili Ainon kanssa kolmella kielellä. Heidän lapsistaan kolme oli poikia: Sulev, Lembit, joka kuoli vauvana, sekä Hillar. Miespuolisia kollegoja Ainolla oli paljon, mm. Otto Manninen, Eino Leino, Werner Söderhjelm, Friedebert Tuglas, Gustav Suits, Villem Ridala ja Jaan Tõnisson.

Otto Manninen piti Ekbergin kahvilassa runopöytää, jossa antoi nuorille palautetta näiden kirjoittamista runoista. Eino Leinon Juhana Herttuan ja Catharina Jagellonican lauluissa näkyy Aino Kallaksen vaikutus. Friedebert Tuglas ja Aino Kallas käänsivät toistensa tekstejä viroksi ja suomeksi.

Aino Kallaksen luomia miehiä ovat mm. maisteri Pentti Airisto, ylioppilas Ants Raudjalg, talollinen Bernhard Riives, kirkkoherra Damasius Emblik sekä rosvoparoni Hiiu Ungur. Vaikuttavatko Surmaava Eros -trilogian tarinankertojat luotettavilta, kun he kuvaavat kauheita tapahtumia, ja kuitenkin hyväksyvät ne alistuneesti? Aino Kallaksen mukaan hänen tuotannossaan Eino Leinoa on eniten Pyhän Joen koston mestari Adam Dörfferissä. Ainoa humoristinen hahmo hänen tuotannossaan on Rakkauden vangit -kokoelman Jälkikesä-novellin Damasius Emblik.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *