IT-osaamisen alihankinnan mahdollisuudet

IT-osaamisen alihankinnan mahdollisuudet
Hetkyn Global Clubin seminaari 25.9.2001 klo 16.30 – 21.00 Ritarihuoneella Helsingissä
Hetkyn Global Club, jonka tavoitteena on edistää kansainvälisyyttä ja tarjota tietoa ja elämyksiä jäsenilleen, järjesti seminaarinsa historiallisessa miljöössä Helsingin sydämessä Ritarihuoneella kymmenien aatelisvaakunoiden koristamassa salissa kristallikruunujen alla. Parkettilattialle oli koottu jykeviä puisia nahkaistuimisia tuoleja, jotka katsoivat kohti ympäristöön täysin sopimatonta tietokonetta ja valkokangasta, joka peitti etuseinän keskellä sijaitsevat kreivien kauneimmat vaakunat.
Ritarihuoneen historia ja nykyaika
Vapaaherratar Gun de la Chapelle aloitti tilaisuuden kertomalla meille Ritarihuoneen historiasta ja esittelemällä rakennusta. Aatelisto sai alkunsa vuonna 1279, jolloin kuninkaan valitsemille sotureille myönnettiin erivapaus. 1500-luvulla tämä erivapaus muuttui automaattisesti perinnölliseksi. Kun Suomessa vuonna 1920 siirryttiin tulojako- ja omaisuusverojärjestelmään, aateliston merkitys katosi. Kaikki Suomen aateliset ovat joko Ruotsin kuninkaan tai Venäjän keisarin aateloimia.
Kun Venäjä oli valloittanut Suomen, niin Suomen aatelisto erosi Ruotsin aatelistosta ja käynnisti hankkeen oman ritarihuoneen perustamisesta. Tämä koski niitä aatelissukuja, jotka olivat siirtyneet Suomeen. Ritarihuoneen rakennus valmistui vuonna 1862 ja sen arkkitehtina oli Theodor Schiewitz. Rakennuksen uusgoottilainen tyyli on aika harvinainen Suomessa.
Ritarihuoneelle mahtuivat kaikki neljä säätyä ja ne olivat yhdessä ensimmäisen kerran koolla silloin kun Aleksanteri II vihki Suomen valtiopäivät.
Suomen itsenäistyessä vuonna 1918 ritarijärjestelmä jäi pysymään, mutta erivapaudet loppuivat vuonna 1920. Yksikamarinen eduskunta oli aloittanut toimintansa jo vuonna 1906, jolloin säätyjen poliittinen merkitys oli lakannut.
Ritarihuoneella on kaikkien maamarsalkkojen muotokuvat (arvo vastaa eduskunnan puhemiehen arvoa tänään). Ritarihuoneen rakennusta hallitsee edelleen seitsemän miehen johtokunta, jonka aatelisto valitsee joka kolmas vuosi. Johtokunnan päätehtävänä on huolehtia rakennuksesta.
Suomen aatelisto ei koskaan ole ollut upporikas eli Suomessa ei koskaan ole ollut niin suuria luokkaeroja kuin Ranskassa Venäjästä puhumattakaan.
Tänä päivänä vain Suomessa ja Ruotsissa on edelleen elävä Ritarihuone. Muissakin maissa on vielä aatelistoa, mutta Ritarihuonetta ei ole muualla. Suomen Ritarihuone harjoittaa nykyisin lähinnä hyväntekeväisyystoimintaa ja teemanäyttelyitä.
Gun de la Chapellen johtamalla kierroksella näimme Ritarihuoneen johtokunnan kokoushuoneen, jota koristivat seiniä kiertävät maamarsalkkojen muotokuvat, eteisen, jossa oli Suomen presidenttien Mannerheimin ja Svinhufvudin muotokuvat – he molemmat kuuluivat aatelistoon – sekä maalaus Suomen valtiopäivien avajaisista. Mahtavan portaikon toisella tasanteella oli muistotaulut kansalaissodassa, talvisodassa ja jatkosodassa kaatuneille aatelisille. Yhdessä tauluista oli myös yksi ei-aatelinen nimi: hän oli ollut Ritarihuoneen pitkäaikainen vahtimestari.
Alihankintatrendit
Analyytikko Mika Jantunen Market-visio Oy:stä kertoi sovellusten ja ohjelmistojen ulkoistamisesta ja esitteli alihankintastrategioiden nelikentän, jossa jaettuun ympäristöön liittyvät strategiat ovat uusia.
Yritysympäristö Jaettu ympäristö
Liiketoiminnan tulos Perinteinen ulkoistaminen Offshore-mallin mukainen ohjelmistojen kehitys ja ylläpito
Tietotekniikan tehokkuus ASP
Miksi alihankintaa?
* ohjelmistoihin kohdistuvat vaatimukset kasvavat
* sovellukset ovat monimutkaisia
* liiketoiminnan vaatimukset kasvavat
* yritysten omat sovelluskehitysresurssit ovat vähäisiä
Alihankinnassa keskeinen huoli on se, että toimijoilta, joiden kanssa toimitaan, puuttuu näkemys yrityksen liiketoiminnasta. Yhtä tärkeitä huolenaiheita ovat laatu ja tietoturva.
Noin 80 – 90 % kaikesta offshore-toiminnan ympärillä liikkuvasta liiketoiminnasta liittyy Intiaan. Seuraavina tulevat Irlanti, Pohjois-Irlanti ja Israel ja kolmansina Unkari, Egypti, Singapore, Pakistan, Filippiinit, Jordania ja Venäjä. Nämä markkinat ovat erityisesti Venäjällä kehittymässä nopeasti.
IT-osaamisen alihankinnan mahdollisuudet
Projektipäällikkö Irmeli Lamberg Innopolista pohdiskeli alihankinnan ongelmia ja mahdollisuuksia. Määrittelyjen tekeminen ilman lähikontaktia on kaikkein vaikeinta. Komponenttiteknologia tarjoaa mahdollisuuden rakentaa komponentteihin perustuva arkkitehtuuri ja myydä ohjelmistoja komponentti kerrallaan. Hän halusi jättää kuulijoiden mieleen konkreettisen kuvan alihankinnan mahdollisuuksista: nakkimakkara, jonka molemmat päät ovat räjähtämäisillään. Ei pidä jäädä ompelukoneen ääreen istumaan vaan hoitaa speksit kuntoon ja panostaa markkinointiin ja myyntiin, jotka löytyvät nakkimakkaran molemmista päistä.
Outsourcing boosts your growth (alihankinta parantaa kasvuasi)
Hallituksen puheenjohtaja Valentin Makarov Consortium Fort Rossista kuvasi innostuneesti Pietarin ja Venäjän mahdollisuuksia. Pietari on
* Pohjois-Euroopan suurin kaupunki
* Pietari Suuren perustama vuonna 1703
* Baltian suurin satamakaupunki
* Venäjän eurooppalaisin kaupunki
* yli 4,6 miljoonan asukkaan kaupunki
* kaupunki, jonka työttömyysaste on alle 1 % aktiiviväestöstä.
Venäläisillä on hyvä stressinsietokyky – elämä Venäjällä kun on sellaista: rikollista, mahtavaa, epävarmaa (criminal, great, unsecure). Venäjä etenee askeleittain, samoin projektitkin, ja tämä vaatii läheistä suhdetta asiakkaan kanssa. Venäläiset ovat hyvin luovia ja tätä Valentin Makarov konkretisoi sanomalla: ”Katsokaa autoilijoitamme, jotka eivät noudata mitään sääntöjä.”
”Kun asiakas oivaltaa, ettemme ole varkaita, pääsemme yhteistyöhön”, totesi Makarov. Hän heitti yleisölle käsitteen Electronic Vikings ja kysyi, onko Euroopan tietotekniikan tulevaisuus skandinaavinen. Hän muistutti, että kulttuurit ovat hyvin erilaisia ja tämä näkyy myös ulkoistamisessa.
Alihankinta Venäjältä ja Baltiasta
Hallituksen puheenjohtaja Timo Peltoniemi SECistä kertoi, että heidän toimintansa alkoi vuonna 1993 Virossa ja omavaraisesti toimiva sisaryritys perustettiin Tallinnaan vuonna 1995. Toimintaa Timo Peltoniemi luonnehti kiinteistönvälittäjän konseptilla: he selvittävät tilanteen, niin asiakkaan ei tarvitse tulla oman mittanauhansa kanssa mittaamaan kohdetta.
Matematiikan ja luonnontieteiden arvostus Venäjällä on suurta, joten siellä hallitaan algoritmiset asiat. Sen sijaan tekninen infrastruktuuri on siellä selvästi heikompi kuin Suomessa. SEC on tehnyt Pietarissa tietoyhteiskuntaselvityksen ja toiminta siellä perustuu offshore-malliin pikemmin kuin perinteiseen henkilöstövuokraukseen. Jos venäläinen tulee Suomeen, hänellä on Suomen elinkustannukset ja palkan pitää olla sama kuin Suomessa. Jos siirtolainen tulee töihin Suomeen, perheenkin pitäisi päästä mukaan ja tästä voi seurata kaikenlaisia sosiaalisia ongelmia.
Offshore-projektien pitää olla riittävän kypsiä ja ne pitää käynnistää käymällä itse paikan päällä – mikään telekonferenssi ei tällaisia kontakteja hoida. SECin Softa Baltica -projektissa, joka on saanut Interreg II -rahoitusta ja suuntautuu Liettuaan, on tavoitteena parantaa suomalaisen ostajan kyvykkyyttä. Toinen SECin projekti, BaSMA eli Baltic Software Metrics Association keskittyy selvittämään metriikkatietoja, jotka ovat kulttuurisidonnaisia.
Projektien suuntaamista Baltiaan ja Pietariin puoltaa lyhyt etäisyys: näissä kohteissa voi käydä päivittäin toisin kuin Malesiassa tai Singaporessa. Baltian maat ja Pietari ovat yhtä lähellä Helsingistä katsottuna kuin Kuopio tai Oulu.
IT-alan kokemuksia ja perustietoa Intiasta
Projektipäällikkö Ari Merikoski Diapek Oy:stä kertoi, että Intiassa valmistuu vuosittain noin 70 000 tietotekniikka-alan ammattilaista. Valtio tukee voimakkaasti IT-yrityksiä:
* koulutus
* infrastruktuurin rakentaminen
* verohelpotukset.
Intiassa yritysten liikeideat yleensä tähtäävät vientiin. Myös Intian yhteistyöprojekteissa on tärkeää muistaa erilaiset yrityskulttuurit. Diapek tekee yhteistyötä mm. Intian suurimman SAP-talon kanssa.
Sivu päivitetty 23.08.2004
Eija Kalliala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *