Johdetaan hyveillä ja lisätään todellisuutta

Tuloksellisuus,
tehokkuus ja etiikka –
into motivoi.

Hyve on meissä,
johtaa onneen, tulokseen
ja menestykseen.

Mobiilioppi,
lisätty todellisuus
tänään koulussa?

Avoimuudesta voimaa oppimisverkostoihin AVO2 -hankkeen Digital Competence and Learning DCL On Air – Lupa onnistua -webinaari 21.11.2013 tarjosi pohdintaa johtajuudesta ja häpeästä sekä kokemuksia lisätyn todellisuuden osallistumisympäristöistä.
Häpeä ja hyvejohtaminen
Santi Martinez Providentiasta pohdiskeli johtajuutta teemalla ”Häpeä – suomalainen kansantauti kehityksen esteenä”. Johtajuudesta voidaan erottaa toiminnan edistäminen (management) ja ihmisten kehittymisen edistäminen (leadership), joihin liittyy teknisiä ja inhimillisiä tekijöitä. Laiskan älykkyydestä ei ole hyötyä, mutta onnellinen työntekijä tekee hyvää jälkeä, kuten Daniel Coleman on todennut. Santi Martinez keskittyi pohdinnassaan ihmisten kehittämisen inhimillisiin tekijöihin.
Puhutaan kolmesta E:stä, tehokkuudesta (efficiency), tuloksellisuudesta (efficacy) ja etiikasta (ethics), keinoista, tavoitteista ja ihmisistä. Joukkoon voidaan lisätä neljäs, innostus (enthusiasm). Oikeasta motivaatiosta syntyy innostus, joka levittää iloa ympäristöön, mistä seuraa optimismi, onnellisuus ja menestys. Sosiaalinen ihminen tarvitsee onneen muita ihmisiä ja totuudellisuutta.
Häpeä, kateus ja nöyristely estävät henkilökohtaisen kehityksen. Onko sinulla heikko itsetunto? Pelkäätkö, että toiset ihmiset suhtautuvat sinuun kielteisesti tai hylkäävät? Etkö uskalla yrittää, kurottaa kohti onnea? Teeskenteletkö peittääksesi virheesi? Sulkeudutko itseesi?
Vietät yli kolmasosan elämästäsi töissä. Oletko töissä onnellinen vai odotatko vain työpäivän päättymistä tai viikonloppua? Oletko katkera ja epävarma pesssimisti, joka pelkäät epäonnistumista? Tunnetko itsesi surulliseksi ja yksinäiseksi? Tiesitkö, että pessimismi on itsekeskeistä? Voisiko häpeästä parantua katumalla?
Ihmisellä on järki, tahto ja tunteet, eri ihmisillä eri tavoin painotettuina. Alexandre Havard puhuu hyvejohtajuudesta, hyveestä luonteen vahvuuden ja tasapainon lähteenä. Aristoteleen neljä päähyvettä ovat kohtuullisuus, rohkeus, oikeamielisyys ja käytännöllinen viisaus. Näihin johtajuuden perusteisiin voidaan lisätä pilareiksi suurisieluisuus ja nöyryys, joka hyväksyy haavoittuvuuden.
Hyvällä työpaikalla sinulla on ystäviä, kuulut yhteen heidän kanssaan. Vältätte ironiaa ja sarkasmia, kunnioitatte toisianne ja sallitte toistenne virheet, mokat.
Hyveet, tuottavuuden ja tuloksellisuuden tekijät, kehittyvät toistamalla. Vähitellen niistä tulee tapa, tottumus ja vihdoin asenne. Hyve on meissä.
Lisää Santi Martinezin ajatuksia johtajuudesta voi lukea hyvejohtajuus.fi-sivustolta.
Lisätty todellisuus
Georges Segura AduSalista valotti kokemuksiaan kolmiulotteisista osallistumisympäristöistä. Lisätyn todellisuuden (augmented reality, AR) ratkaisuja voidaan rakentaa paikallisesti, nettiin tai mobiilisti. Lukuisilla mobiililaitteiden ohjelmistoilla voidaan kehittää mobiilioppimisen laajennetun todellisuuden ratkaisuja.
Lisätyn todellisuuden alkupaloiksi näimme sovelluksia kukista ja niiden nimistä eri kielillä, omakotitalosta rakennusaineineen – enää ei tarvitse kantaa harkkoja luokkaan – ja matematiikan kolmiulotteisista kuvioista.
AduSal on rakentanut sovelluksia Koulutuskeskus Salpaukselle ja Sastamalan koulutuskuntayhtymälle. Yhden hahmon mallintamiseen menee pari viikkoa ja ohjelmointiin pari päivää.
Lisätyn todellisuuden mobiileja oppimissovelluksia on kehitetty mm. WC:n ylläpitosiivoukseen sekä metsä- ja autoalalle. Googlen lasit voisivat tarjota opetukseen puhehaun, luentotallenteet, esitykset ja käännökset, etäopetuksen suoraan laseihin ja kasvontunnistuksen. Unity 3D toimii nettiselaimella ilman lisäosia.
Linkkejä lisätyn todellisuuden sovelluksiin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *