Häitä ja jyrinää

Pyhä jyrinä
soi säkkipilleissä ja
setukaishäissä.

Viileää säätä
seurasi kunnon helle,
menimme varjoon.

Viron ja Latvian presidentit Kaivomäellä Viljandi Folkin avajaisissa 25.7.2013.
Viron ja Latvian presidentit Kaivomäellä Viljandi Folkin avajaisissa 25.7.2013.

Pyhä jyrinä (Püha müristus) oli teemana Viljannin 21. kansanmusiikkifestivaaleilla Viljandi Folkilla 25. – 28.7.2013. Presidentti Toomas Henrik Ilves on tuttu näky Folkilla, mutta nyt avajaisissa Kaivomäen kaivon kannella puhui myös Latvian presidentti Andris Bērziņš. Tuttuun tapaan Viljannin kaupunginjohtaja Loit Kivistik luovutti kaupungin avaimet festivaalin johtaja Ando Kivibergille Folkin ajaksi.
Setukaishäät 26. - 28.7.2013 Viljandi Folkilla.
Setukaishäät 26. – 28.7.2013 Viljandi Folkilla.

Folkin teema, pyhä jyrinä, toi tavallista enemmän säkki- ja torupillejä sekä hääperinteitä Viljantiin. Saimme osallistua kolmipäiväisiin setukaishäihin, Seto pulm, joissa haettiin morsian tämän kodista ja mentiin sulhasen kotiin jakamaan kapiokirstun sisältöä, saunomaan ja kengittämään hevosia ja hääväkeä. Häiden aikana laulettiin ja tanssittiin ja nautittiin itse valmistetuista pöydän antimista.
Parina päivänä kävimme Johanneksen kirkon iltapäivämessuissa, joissa tarjottiin kansanmusiikkia ja ehtoollista yhteisestä maljasta. Marko Tiitus pohti pyhää jyrinää sekä tervettä sielua terveessä ruumiissa. Hän totesi, että virossa ”keha” tarkoittaa sekä ruumista että kehää, mutta suomessa ”kehä” ei tarkoita ruumista. Mietin, että suomen ”keho” olisi kuitenkin lähellä sanaa ”kehä”.
Roheline eli vihreä lava vallihaudassa.
Roheline eli vihreä lava vallihaudassa.

Messuissa oli turhan vähän väkeä, mutta jo puoli tuntia ennen muita kirkkokonsertteja osallistujien jono ulottui kirkon ovelta vallihaudan sillalle ja Vihreälle lavalle.
Ro:toro ja poliisin ja rajavartioston orkesteri Kirsimäellä 27.7.2013.
Ro:toro ja poliisin ja rajavartioston orkesteri Kirsimäellä 27.7.2013.

Saimme kuitenkin seurata mm. kansanmusiikkiaitassa Luitten hiiukanteleita ja Epifoliumin akustista musiikkia, Kaivomäellä japanilaista Joji Hirota Trioa ja Kirsimäellä Ro:toroa ja poliisin ja rajavartioston orkesteria sekä jokaisella Folkilla esiintyneitä Untsakaita.
Vaikka Folk alkuviikon sateiden jälkeen alkoi viileissä tunnelmissa, kävin aamuisin Viljandijärvessä uimassa. Sateet eivät kiusanneet Folkia, ja loppuviikosta hikoilimme jo helteessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *