Nyhtökauralla vuoden alumniksi

nyhtökaurassa
kauran ja pavun liitto
ruokaa arkeemme

tutkimus tuottaa
nyhtistä, täydellistä
proteiinia

sirkka, särki vai
kaura? eettisen ruuan
vaihtoehtoja

Reetta Kivelä

Vuoden alumnin, Reetta Kivelän, luento keräsi yli viisisataa kuulijaa Helsingin yliopiston suureen juhlasaliin 22.3.2018. Ennen luentoa aulassa tarjoiltiin nyhtökaurahampurilaisia ja alumniviinejä. Luennon jälkeen Tiedekulmalla oli Fönsterin puolella mahdollisuus maistella eettisiä ruokia ja Stagella seurata keskustelua ”Sirkka, särki vai kaura? Tulevaisuuden eettisten ruokien kilpailu”. Tilaisuudesta tviitattiin aihetunnisteilla #alumniforum2018 ja #tulevaisuudenruoka.
Jukka Kola korosti, että eettinen ruoka on tulevaisuutta ja tutkimus on sen perusta. Ruoka on läsnä jokapäiväisessä elämässämme. Helsingin yliopisto kouluttaa opiskelijoitaan ainoastaan työelämään vaan muuttamaan maailmaa paremmaksi paikaksi asua. Tasa-arvoa ja innovointia edistetään pitkäjänteisellä tutkimuksella.
Reetta Kivelä muistutti, että ruoka uusiutuu vain terveissä ekosysteemeissä. Hyönteisten määrät ovat pienentyneet Saksassa ja Ranskassa, mistä seuraa hyönteisiä syövien lintujen katoaminen – ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen. Kasvihuonepäästöistä jopa puolet johtuu lihantuotannosta. Lihankulutus kasvaa maapallolla jatkuvasti, myös siellä, missä aiemmin on syöty kasviksia.
Suomen visiossa vuodelle 2030 olisimme vetovoimaisin ja osaavin kokeilu- ja innovointiympäristö. Visiossa tosin puhutaan teknologiasta ja metsästä, mutta ruoka voisi olla siinä mukana. Suomihan on kävelevä tutkimuslaboratorio. Olemme pieni, koulutettu kansa, joka viljelee pohjoisilla leveysasteilla. Kouluruokailu on toiminut meillä jo seitsemänkymmentä vuotta – maailmallahan on harvinaista, että koululaiset saisivat lounaaksi lämmintä ruokaa. Suomessa naisten työssäkäynti on yleisempää kuin muualla maailmassa.
Maapallolla viljellystä viljasta kauraa on vain yksi prosentti! Suomi on kauramaa, ja kauran käyttö lisääntyy meillä jatkuvasti. Suomessa kauraa on tutkittu vuosikymmeniä ja meillä on maailman parhaat kauraosaajat. Täällä kasvaa maailman laadukkain kaura, ja jokainen meistä tietää, miltä kaurapuuro maistuu.
Nyhtökaura lanseerattiin vuonna 2016, mutta kauralanseerauksia tulee lisää ja nyhtökaura lähtee valloittamaan maailmaa. Nyhtökaurasta kehitettiin ratkaisu arjen ruokaan, täydellinen proteiini käyttämällä sellaisia aineksia, joita kaikilla on keittiössään. Jos liha-annokset korvattaisiin nyhtökauralla, niin vuonna 2017 olisi säästetty jopa 700 miljardia litraa juomavettä.
Yleisö esitti runsaasti kysymyksiä Reetta Kivelälle lähtien Gold & Greenin tiikeristä ja muovipakkauksista E-koodeihin. Reetta Kivelä totesi, että kierrätysmuovi ei vielä kestäisi riittävän pitkään suojakaasuun pakattuja ruokia. Kaurassa on paljon terveysvaikutuksia, joten hän uskoo, että papuun yhdistettynä siitä syntyy täydellinen liitto. Nyhtökauran ei tarvitse maistua lihalta eikä siinä ole E-koodeja toisin kuin joissain kilpailevissa valmisteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *