Leipää ja sirkushuveja

avainsanat
valokuva, Kadriorg
älypuhelin

mitä tarkoittaa
teoskynnys? muokkaatko
Wikipediaa?

Sirkusprinsessa
rakkautta, juonia
silmänkarkkia

Kadriorg kertoo
pieniä tarinoita
vuosisadoilta

Estonia-teatterin Sirkusprinsessa ja Kadriorgin palatsi kutsuivat viitisenkymmentä Enterin jäsentä retkelle Tallinnaan 19.–20.4.2017.

Menomatkalla nautimme Vikingin kokousosastossa maukkaan salaattibuffetin ja tutustuimme avoimiin materiaaleihin ja tekijänoikeuksiin. Olin esitysdiojen lisäksi valmistellut myös avainsana-bingon tuomaan pelillisyyttä alustukseeni. Ennakoin, että netti ei merellä toimisi ja istuisimme kohtalaisen ahtaasti kokoustilassa, joten ainakaan Kahoot tai oppimiskahvila-tyyppinen toimintapisteissä kiertäminen eivät onnistuisi.

Viron uuden itsenäistymisen kivi Toompealla

Avainsana-bingo innosti ainakin osaa enteriläisistä. ”Sanoit ”kuva”, mutta voisiko se olla myös ”valokuva”?” ”Niin, valokuvista puhun myöhemmin, mutta juu, totta kai sanan ”valokuva” voi ruksittaa avainsana-bingossa.” Kohtalaisen nopeasti huudettiinkin ensimmäinen bingo, mutta ruudukkoja täytettiin esityksen loppuun asti. Lopetettuani kysyttiin vielä muutamia avainsanoja, jotka esityksen vauhdissa olin unohtanut mainita. Mikä olikaan Kopiokissa? Entä Wivi Lönn?
Bussi toi meidät turvallisesti Viru-hotelliin, johon majoituimme. Muutamat meistä pääsivät jopa opastetulle kierrokselle ylimmän kerroksen KGB-museoon.
Linda Toompealla

Ennen illan operettia kävimme pienellä porukalla päivällisellä Raatihuoneentorilla ravintola Kaerajaanissa. Tätä modernia virolaista ruokaa tarjoavaa ravintolaa suositeltiin minulle jo vuosia sitten – ja sitä kelpaa suositella edelleen.
Kálámanin operetti Sirkusprinsessa tarjosi silmänruokaa ja tunnelmallista musiikkia, vaikka monipolvista juonta olikin paikoin vaikea seurata. Ruhtinatar Fedora Palinska antaa pakit kosijalleen ruhtinas Sergiukselle sanoen, että ennemmin avioituu vaikka sirkustaiteilijan kanssa. Kostoksi Sergius palkkaa sirkusratsastajan Mister X:n liehittelemään ruhtinatarta – aavistamatta, että Mister X on ruhtinattaren edesmenneen puolison veljenpoika, joka ensi silmäyksellä oli rakastunut ruhtinattareen ja jätetty sitten perinnöttömäksi. 1920-luvulla valmistunut Sirkusprinsessa kertoo sirkustaiteilijoista, joita kansa ihailee ja halveksii. Mutta sirkustaiteilijat ovat ylpeitä työstään sirkuksessa: he osaavat työnsä ja heidän taitoaan arvostetaan.
Viron lippu liehuu Pitkän Hermannin tornissa

Operetin jälkeen jotkut enteriläisistä jatkoivat iltaa Virun ravintolassa, pubissa ja yökerhossa, mutta toiset taisivat mennä suoraan nukkumaan.
Aamiaisen jälkeen vapaata aikaa oli runsaasti. Kävin ensin ostamassa mustaherukka- ja karpalotiivistemehuja ja leipää, sitten Adamson-Ericin museossa tutustumassa Pyykkipäivä-näyttelyyn, Toompealla ihailemassa Viron uuden itsenäistymisen panssariesteen kiveä, Kalevipoegin äidin Lindan patsasta ja Pitkän Hermannin tornissa hulmuavaa Viron lippua sekä lopuksi nauttimassa kiluleivän ja seljankan Vapauden aukion Kuku-kahvilassa, jonka vuosia sitten opin tuntemaan Wiiraltin kahvilana.
Pyykkipäivä-näyttely Adamson-Ericin museossa

Kadriorgin palatsissa opas kertoi meille rakennuksen historiasta ja arkkitehtuurista – unohtamatta mehukkaita tarinoita Venäjän tsaareista. Pietari Suuri rakennutti palatsin kesähuvilaksi liiviläissyntyiselle vaimolleen Katarinalle. Palatsi on nähnyt monenlaisia aikakausia, käyttötarkoituksia ja vierailijoita, myös Suomen presidenttejä. Nykyisin palatsi on Viron taidemuseon käytössä.

Yksi ajatus artikkelista “Leipää ja sirkushuveja”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *