Yrittäjyyttä stadiin

stadi kehittyy
yrittäjille Slush ja
startup-Maria

urbaanin luonnon
tarjoaa Vallisaari
tänä kesänä

sininen meri
tai purjehdus laguuniin
intohimolla

uusi meininki
kulttuuri, palastelu
kokeilu, rytmi

Yrittäjyyden suurtapahtuma Yritysten Stadi  10.5.2016, joka muotoiltiin yhdistämällä Helsingin kaupungin elinkeinopäivään Yritystä Stadiin! -seminaari, keräsi yli 300 osallistujaa Helsingin kaupungintalolle. He saattoivat etukäteen kertoa itsestään Brellassa ja sopia tapaamisia kaupungintalolle pystytettyihin treffipöytiin. Näin syntyneet varttitunnin keskustelut olivat antoisia. Tilaisuudesta tviitattiin aihetunnisteella #YS16.

Jussi Pajunen
Jussi Pajunen

Jussi Pajunen käsitteli puheessaan Helsingin väestönkasvua, asuntotuotannon mahdollisuuksia ja liikenneyhteyksien parantamista. Hän puhui myös Helsinki–Tallinna-kaksoiskaupungista ja tunnelihankkeesta, Pekingin Moi Helsinki -kulttuuritapahtumasta, Marian sairaalan uudesta startup-keskittymästä ja Slushista. Helsinki haluaa Suomen yritysmyönteisimmäksi kaupungiksi, joten kaikki keskeiset päätökset arvioidaan myös yritystoiminnan ja elinkeinoelämän näkökulmasta. Kun yrittäjyys voi hyvin, niin kaupunkikin voi hyvin.
Olli Rehn toi tilaisuuteen valtiovallan tervehdyksen. Kauppojen aukioloaikojen vapauttamista ovat kiittäneet niin asiakkaat, myyjät kuin yrittäjätkin. Hallituksen yrittäjyyspaketin painopiste on mikroyrityksissä. Yksinyrittäjien tukipaketti madaltaa kynnystä palkata ensimmäinen työntekijä, jonka ei enää tarvitse olla pitkäaikaistyötön. Kansalaisten pitäisi voida siirtyä joustavasti palkansaajasta yrittäjäksi ja päinvastoin, ja ulkomaisten asiantuntijoiden rekrytoimisen pitäisi sujua entistä joustavammin. Hallitus laatii selvitystä näistä kysymyksistä vuorovaikutuksessa yrittäjien kanssa, joten kommentoikaa aktiivisesti.
Yritysten Stadi
Anders Nordström kertoi ABB:n tarinaa Strömbergin alkuajoista asti. ABB:n liiketoiminta ulottuu sähkön tuottamisesta sen kuluttamiseen ja turvalliseen siirtoon. Yrityksessä on osaamista tuotekehitykseen ja pitkät perinteet yhteistyöstä yliopistojen kanssa. Tekes-tuki auttaa hankkeiden käynnistämisessä. Toimihenkilövaltaisuus on kilpailuetu, mutta löytyykö osaajia jatkossa? ABB panostaa vuosittain kahdeksaansataan kesätyöntekijään. Kesätyö on ollut monen nykyisen työntekijän portti ABB:lle. Pitäjänmäki oli peltoa, kun ABB:n toimitilat perustettiin sinne. Nyt alue on tiivis, mutta logistiikan pitää toimia jatkossakin.
Jouko Nykänen
Jouko Nykänen

Jouko Nykänen kertoi, että Planmeca tuottaa suukirurgiaratkaisuja Pohjoismaihin, laajenee maantieteellisesti ja panostaa verkkokauppaan. Yhdysvallat on yrityksen ykkösmarkkina-alue, mutta viime vuonna suurin kasvu oli Aasiassa. Kiina on noussut lähelle kakkossijaa, Planmecan kuvantamislaitteilla on siellä jo neljänkymmenen prosentin markkinaosuus. Suomalainen huippulaatu ja luotettavuus myyvät maailmalla ja miljardin kasvua tavoitellaan.
Perheyritys Planmeca on Itä-Helsingin suurin työllistäjä, ja sillä on 60 000:n neliön toimitilat Herttoniemessä. Osaaminen on tärkeämpää kuin kustannusten viilaaminen. Sidosryhmäyhteistyössä ovat mukana hammasalan ammattilaiset ja yliopistot. Tulevaisuus on digitalisoitumisessa ja teollisessa internetissä. Vähän aikaa sitten uutisoidussa kasvojensiirrossa Töölön sairaalassa oli mukana Planmecan laitteita.
Ville Mujunen kertoi, että startup Ninchat kehittää ketterää toimintamallia digikanaviin ja sillä on paljon maksavia asiakkaita. Seitsenhenkinen tiimi työskentelee Hakaniemessä. Suomen kielen osaaminen ei ole kynnyskysymys, joten Ninchat voi rekrytoida innokkaiden koulutettujen potentiaalista. Shanghaissa monet unelmoivat metsästäjän mökistä, jossa voi hengittää.
Varo nurkkaan kuolemista! Mitä tehdään, jos malliyritykset karkaavat ulkomaille? Mistä saamme rohkeutta yrittää? Yksi osaava koodari vastaa kymmentä ulkoistettua. Virossa on aitoa onnistumisen tarmoa. Helsingin Startup-Maria on mahtava juttu. Mitä aiemmin yritys kansainvälistyy, sitä parempi.
Teppo Kuisma kertoi Ixonoksesta, 20-vuotiaasta luovan teknologian yrityksestä, joka yhdistää IT:n ja bisneksen. Suomen palvelumuotoiluosaaminen on kovatasoista, ja asiakkaita löytyy Yhdysvaltojen länsirannikkoa myöten. Tarvitaan rohkeutta päästää irti turvallisesta ja kokeilla uutta.
Yritysmyönteinen stadi
Ville Tamminen Caverionilta painotti läsnäolon tunnistamista osana uutta infraa, johon tarvitaan paljon sensoreita ja automatiikka. Tuuletusjärjestelmä voidaan optimoida huoneessa olevien ihmisten mukaisesti. Olemme vasta strukturoidun big datan ja analytiikan alkutekijöissä. Virtuaalinen todellisuus tuo uusia mahdollisuuksia myös oppimisympäristöihin.
Minttu Perttula Metsähallituksesta kertoi, että Vallisaari, urbaani luontokohde parinkymmenen minuutin päässä Kauppatorilta, avautuu tänä kesänä yleisölle ja yrityksille.Jo tänä kesänä saareen odotetaan sataatuhatta kävjää. Välietappina on saaren turvallinen ja hallittu avaaminen yleisökäyttöön, mutta jatkossa kaikki saaren palvelut tuotetaan kaupallisesti. Vallisaaresta löytyy luontokokemusta, rauhaa ja hyvinvointia sekä uusia työmuotoja etätyöntekijöille, jotka haluavat kokoontua yhteen. Saaren luonnon ja kulttuurin säilyttäminen on tärkeää, mutta Museovirastokin kannustaa rohkeuteen Vallisaaren uudisrakentamisessa.
Yritystä Stadiin
Menesty yrittäjänä -kirjan kirjoittajat Antti Sekki ja Mika Niemi kehottavat yrittäjää suhtautumaan intohimolla siihen, mitä tekee, uskomaan asiaansa; palo yrittäjän silmissä näkyy asiakkaille ja työntekijöille. Väännä asiakkaille rautalangasta, miten erottaudut muista. Mikä on yrityksesi fokusalue, sinisen meren strategia? Vai löydätkö laguunin, jolle kannattaa mennä yhdellä pienellä purjeveneellä?
Rajat eivät sido yrittäjää Suomeen, grillin voi lähettää Espanjaan. Tiimillä on merkitystä; heterogeeninen, 4–7 hengen tiimi toimii parhaiten. Yhteinen työhistoria vähentää ristiriitoja. Toimialan, johtajuuden ja yrittäjyyden oppiminen vie aikaa, ja niitä kannattaa opetella toisten rahoilla. Aseta visio 3-5 vuoden päähän, pura se numeroiksi ja viesti asiakkaille ja työntekijöille.
Toimiiko lause: ”Follow your heart and the money will follow you”? Yrittäjänä saat tehdä sitä, missä olet hyvä ja voit ulkoistaa asiat, joista et innostu. Toiset taas voivat nauttia siitä, mistä sinä et nauti, vaikkapa kirjanpidosta.
Vesa Ilmarinen
Vesa Ilmarinen

Vesa Ilmarinen, Digitalisaatio -kirjan toinen kirjoittaja, aloitti muistuttamalla, että digitalisaatio on kestänyt jo parikymmentä vuotta ja some kymmenen vuotta. Digitalisaatiossa on kyse markkinoiden, teknologian ja asiakaskäyttäytymisen murroksesta. Googlen mukaan katsomme puhelintamme keskimäärin 150 kertaa vuorokaudessa. Ei pitäisi puhua nettiin menemisestä, jos olemme siellä koko ajan.
Ihmisten käyttäytyminen on muuttunut. Disruptoijia kuten Uber on Suomessa vielä vähän, mutta halpalentoyhtiö Norwegian perusti Suomeen pankin. Mediaeurot siirtyvät printistä nettiin, sieltä Facebookiin ja Googleen – eli Suomesta Yhdysvaltoihin.
Yrityksesi on olemassa, jos sinulla on mobiilisti skaalautuva nettisaitti. Tarinat kiinnostavat. Digitalisaatio on keino uudistaa strategiaa ja toimintaa, markkinointi on muuttunut palveluksi.
Esimerkiksi Oraksen hananavigaattori näyttää yritykselle, mistä asiakkaat ovat kiinnostuneita. Fortumin jatkuvasti itseään parantava malli tunnistaa, milloin ihminen muuttaa ja voisi uudistaa sähkösopimuksensa. Sokoksen nettikauppaa testataan, kokeillaan, viilataan ja parannetaan jatkuvasti. Finnmatkat laati mallin asiakkaan lomaprosessista ja päihitti kilpailijansa. DNAn asiakaspalvelu on tukisivusto, jossa noin puoleen kysymyksistä vastaa toinen asiakas. Sivusto tarjoaa tehokkuutta, avoimuutta ja läsnäoloa. MeeDoc tarjoaa mobiilisovelluksillaan yhteyden lääkäriin milloin vain mistä vain. Sovelluksen avulla johtava lääkäri pystyy hoitamaan parikymmentä asiakasta päivän aikana – ainakin, jos kyse on kipeästä kurkusta tai ihottumasta. Niin, ja toimittajarobotit kirjoittavat jo tekstejä tilinpäätöksistä ja urheilusta.
Ifolorin toiminnasta 2000-luvun alussa 95 prosenttia oli analogista valokuvatuotantoa, mutta viime vuonna 75 prosenttia oli kuvatuotteita. Enevo optimoi roskapönttöjen tyhjennyksen ja Kemppi muuttui laitetoimittajasta asiakkaan hitsaustoiminnan kehittäjäksi.
Digitalisaatiossa on uusi tekemisen meininki, johon kannattaa virittää uudistumisen kulttuuri, palastelu, kokeilu ja rytmi. Kalevala koru tuottaa koruistaan 3d-printattuja värillisiä muoviversioita. Teosto avasi keikkadatan rajapinnat ja kutsui porukkaa hackathoniin rakentamaan datasta visualisointeja ja sovelluksia.
Epäonnistumiset opettavat, ostaminen on muuttunut ja internetissä on vielä varhainen aamu. Robotin tasalaatuisuus ja tehokkuus yhdistettynä joustavuuteen ja teollinen internet lupaavat paljon. Googlen älylaseja käyttävän ei tarvitse irrottaa käsiään ohjaimista tai katsettaan asiakkaasta.
Esittelypisteitä
Kaupungintalon juhlasalin ympärillä oli lukuisia esittelypisteitä karkkeineen, kynineen ja arpajaisineen. Osalla alustajista oli omat esittelypisteet, osan kirjoittamia tietokirjoja saattoi ostaa Talentumin esittelypisteestä. Pienyrittäjän tuki -hanke oli uusi tuttavuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *