Setomaa ja Petseri eilen ja tänään

Pienet tsasounat,
ikonit ympärillään
kirjotut liinat.

Collianderin
jalanjäljissä näimme
Petserin loiston.

Helle ja paarmat,
pulahdus Värskanlahteen
helpotti olon.

Sootskaksi nuori
nainen, Setokulttuuri
näyttää voimansa.

Petserin luostari
Petserin luostari

Setukaisten ystävien pikkubussi suuntasi Petseriin  ja Setomaan kuningaskunnan päiville 30.7. – 3.8.2014. Matkaoppainamme olivat Tapio Mäkeläinen ja Mare Piho, syntyperäinen petseriläinen ja seto, joka on väitellyt setonaisten koruista ja kirjoittanut kirjan Petseristä.
Koulu Petserissä
Koulu Petserissä

Tutustuimme Värskan museoon, jonka avajaisiin pääsin ensimmäisellä Setomaan matkallani vuonna 1998. Paljon oli tuttua, paljon myös uutta – kuten Tsäimaja, jossa söimme perinnelounaan. Matkalla tutustuimme moneen tsasounaan ja kolmena iltana uimme Värskanlahdessa.
Tsasouna
Tsasouna

Venäjän puolella tutustuimme Petserin kaupunkiin ja luostariin hiekkaluolineen sekä taloon, jossa Colliander perheineen asui 1930-luvun lopulla. Mare Piho esitteli meille Petserin kauneuden, joka paikoin näkyy selvästi, paikoin vain kuultaa ajan runtelemista taloista. Jatkoimme Petseristä Mõlaan ja Irboskaan, joissa tutustuimme kirkkoihin, luostareihin, tsasouniin ja linnoitukseen.
Tsasouna, ikoni ja kirjottu setoliina
Tsasouna, ikoni ja kirjottu setoliina

Palattuamme Viroon tutustuimme Obinitsan Seto Ateljee-Galeriihin. Yllätyin iloisesti: kymmenen vuotta sitten Evar Riitsaar, silloinen Setomaan ylin käskynhaltija, vasta haaveili galleriastaan. Nyt hänen haaveensa on toteutunut.
Obinitsan Seto Ateljee-Galerii
Obinitsan Seto Ateljee-Galerii

Perinnepäivällisen söimme tutussa Obinitsan Seto Seltsimajassa.
Setokuoro Setomaan kuningaskunnan päivillä.
Setokuoro Setomaan kuningaskunnan päivillä.

Elokuun ensimmäisen lauantain vietimme Setomaan kuningaskunnan päivillä Mikitamäellä. Puoliltapäivin nostettiin Setomaan lippu, jonka jälkeen alkoivat laulajien ja soittajien sekä käsitöiden, ruokien ja juomien valmistajien kilpailut. Päivän aikana ehdin kätellä Evar Riitsaarta ja Paul Hagua, joka ensimmäisellä Setomaan matkallani vuonna 1998 oli yksi oppaistamme ja Setomaan ylin käskynhaltija.
Setomaan sotaväkeä paraatissa
Setomaan sotaväkeä paraatissa

Tänä vuonna ylimmäksi käskynhaltijaksi valittiin Annela Laaneots, joka on yksi Tallinnan setolasten koulun perustajista ja viestintälehti Kajan päätoimittaja. Ensi töikseen hän sai palkita kuningaskunnan päivän kilpailujen voittajat ja ottaa vastaan Setomaan kuningaskunnan sotaväen paraatin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *