Kaarisilta tietotekniikasta ihmiseen

Onnen iloa:
epävarmuus siedetään,
kaaos selviää.

Talkoot työstävät
lähiruokaa, luomua,
tietotaitoa.

Tietotaitotalkoot-hankkeen  loppuseminaari Eurooppa-salissa 26.4.2012 tarjosi maukkaita suupaloja: tietoiskuja, videoita talkootilanteista, kokemuksia, tutkimuksia sekä pieniä suolaisia ja makeita leipiä, lakritsia ja hedelmiä.
Marja-Liisa Viherä avasi ja juonsi seminaarin kokeneen äidillisesti.
Ritva-Sini Merilampi pohdiskeli Tietotaitotalkoiden pedagogiikkaa. ”Epävarmuuden sietokyky”, ”kaaoksesta selviäminen” ja ”onnen ja ilon tunteet” ovat muutamia lainauksia talkoisiin osallistuneiden palautteista.
Saimme keskustelu-ituja kohtaamisiimme mehulasi kädessä: Mitä on mediasivistys? Miten rakennat kestävän kaarisillan tietotekniikan ja ihmismielen välille?
Auli Hackman kertoi luotsikokemuksistaan. Tietotaitotalkoissa yhteisön jäsenet ottavat tietotekniikan omiin käsiinsä. IT-ammattilainen saattaa ihmetellä: ”Eihän sitä voi tehdä noin helposti!” Vaikka kaunista ja oikeaa suomen kieltä pitäisi vaalia, tiukat säännöt voi unohtaa, murteita ei. ”Mummo” virittää tunnelmaa, nuoret kantavat laitteita ja vetävät piuhoja.
Tietotaitotalkoissa syödään hyvin, lähiruokaa ja luomua. Ruoka houkuttelee mukaan nekin, joita tietotekniikka ei innosta – ja pian he huomaavat innostuvansa kuunnelmien ja videoiden teosta. ”En tiennyt, että tällaistakin voi tehdä. Luulin, että tietotekniikka on vain laskujen maksamista.”
Etätalkoot Fuengirolassa taisivat jäädä unelmaksi nyt, kun hanke päättyy.
Robert Serén riemuitsi erilaisesta Tietotaitotalkoot-projektista, jossa naisten osuus on suurempi kuin muissa Tietotekniikan liiton projekteissa ja jossa lähdetään ihmisistä eikä teknisistä lyhenteistä. Neljän vuoden projektissa on ollut monia yhteistyökumppaneita: Vapaan Sivistystyön yhteisjärjestö, Viestintäkasvatuksen seura, Kuluttajaliitto, Laurea ja Otavan Opisto. Tietotaitotalkoot kaventaa IT-ammattilaisten ja muiden välistä kuilua, vaikka se muuten tuntuu entisestään levenevän.
Tietotekniikan liitto edustaa IT-ammattilaisia, mutta heidänkin pitää ymmärtää kentän tarve nyt, kun tieto- ja viestintätekniikka on kaikkialla. Tietotaitotalkoissa on luotsattu yli 2000 henkilöä ja kokonaiskonsepti on tuotteistettu. Miten tästä jatketaan?
Hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Juha Nurmela kiitti Tietotekniikan liittoa, jolla on riittävän isot hartiat talkoiden toteuttamiseen, suuresta yhteiskunnallisesta teosta. Hyvät käytännöt ovat tärkeitä, mutta jatkuvuudelle olennaista on ihminen, ongelman omistaja.
Susanna Kivelä esitteli Tietotaitotalkoista valmistuvaa talousmaantiedon väitöskirjatutkimustaan. Tietotaitotalkoot syventää ja laajentaa yhteisöjen toiminnallista tilaa. Saavutettavuus on osallisuuden ja liittymisen välttämätön, mutta ei riittävä ehto; lisäksi tarvitaan motivaatiota.
Netistä ja virtuaaliyhteisöistä huolimatta tilaa on edelleen samassa paikassa toimimiselle. Fyysinen, tekninen ja sosiaalinen kietoutuvat toisiinsa. Fyysiseen tilaan tuotu tekniikka saattaa varastaa tilassa olevan muiden käyttöön. Tyydynkö vain käyttämään tilaa, vai osaanko toimia myös tilan ottajana, tiedon tuottajana? Tietotaitotalkoot kannustaa kotoperäistä tiedon aktiivista tuottamista, tarjoaa siihen valmiuksia ja kykyjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *