Koulumuistot uuteen valoon

Me Too puhuttaa
kipeät muistot saavat
uuden tulkinnan

nuoren häpeä
vallankäyttäjän valtti
vaientaa puheet

tytöt paistavat
räiskäleitä, yhteinen
ilta viihdyttää

onnen hetkiä:
rakkaus, lapsi, luonto
puutarhatyöt

Anne Mattsson, Tellervo Koivisto ja Päivi Istala

Helsingin yliopiston Alumniyhdistyksen kirjallisuuspiiri joutui taas muuttamaan suurempaan saliin, Porthania II:een, kun 12.3.2018 Päivi Istala haastatteli Tellervo Koivistoa ja tämän elämäkerran kirjoittajaa Anne Mattssonia.
Kun Anne Mattsson oli aiemmin kirjoittanut elämäkerran Sylvi Kekkosesta, hän rohkaistui lähettämään ekonomi Tellervo Koivistolle kirjeen, jossa ehdotti tämän elämäkerran kirjoittamista. ”Olenko kirjan arvoinen”, Tellervo Koivisto ajatteli ensin ja totesi myöhemmin: ”Ilman avioliittoa Mauno Koiviston kanssa tätä kirjaa ei edes suunniteltaisi.” Niin, satakuntalainen huumori on hänen sanojensa mukaan ”juro, karu ja lauluton.”
Tellervo Koivisto totesi, että tänä vuonna Me Too ja vuosi 1918 puhuttavat meitä. Välillä tuntui jo siltä, että Me Too on puhuttanut liikaa ja saisi loppua. Sitten keskustelu vaimenikin, kun ruvettiin puhumaan sotesta.
Me Too -keskustelu toi hänen mieleensä 14-vuotiaan koulutytön 1940-luvulla. Syntymäkunnassa ei ollut oppikoulua, joten hän joutui lähtemään muualle yksityiseen yhteiskouluun. Kotiin oli huonot kulkuyhteydet eikä kotona tuolloin ollut puhelintakaan. Koulun uskonnonopettaja herätti pelkoa. Hän otti erityisvalvontaan muualta tulleita tyttöjä ja kutsui heitä kansliaansa. Mitä kansliassa tapahtui, siitä ei silloin voinut kertoa kenellekään.
Uskonnonopettajastaan hän on kertonut aiemmassa masennuskirjassaan. Silloin viisikymmentä vuotta patoutunut ahdistus purskahti kuin shampanja pullosta, kun korkki avataan. Nyt Me Too -keskustelun myötä hän näkee 14-vuotiaan koulutytön kokemukset uudessa valossa. Aiemmin hän ajatteli, ettei tapahtumiin liittynyt mitään seksuaalista, mutta nyt tuntuu siltä, että kyse oli hyväksikäytöstä. Uskonnonopettaja ylitti rajan, mikä sai oppilaan häpeämään hirveästi sekä itsensä että opettajan puolesta. Vallankäyttäjä turvautui nuoren häpeään, mikä vaikutti vielä vuosien jälkeen. Vasta Me Too on murtanut sen. Me Too -keskustelu on muuttanut asenteita ja käyttäytymistä ja muuttaa niitä edelleen.
Uskonnonopettaja oli vuonna 1916 lähtenyt papiksi Inkerinmaalle ja Kronstadtiin, ja joutunut siellä bolševikkien kaltoin kohtelemaksi. Myöhemmin hän oli toiminut Lapuan liikkeessä ja IKL:ssä. IKL oli paikkakunnan toiseksi suurin puolue, kun Maalaisliitto oli suurin. Risto Alapuro onkin kirjassaan Suomen synty valinnut Huittisen esimerkkipaikkakunnaksi.
Uskonnonopettaja oli paitsi pelottava, myös karismaattinen ja huumorintajuinen. Kerran hän kysyi Tellervolta, minne tämä oli illalla menossa. Kuullessaan, että tämä oli menossa ystävänsä luo ja tytöt paistaisivat yhdessä räiskäleitä, opettaja lähti mukaan. Vaikka opettajan mukaantulo yllätti tytöt, niin ilta sujui hyvin ja tunnelma oli mukava – ja paistettiin räiskäleitä ja syötiin niitä.
Anne Mattsson totesi, että on mielenkiintoista ja hämmentävää, kun elämäkerran kohde voi korjata jo kirjoitettua ja kertoa elämästään uutta tietoa.
Yleisön joukosta kysyttiin, mitkä ovat olleet Tellervo Koiviston elämän onnellisimmat hetket. Hän totesi, että onni ei ole pysyvä olotila, on pieniä ja suuria onnen hetkiä. Toisaalta rakkaus, rakastaminen ja lapsi, toisaalta luonto ja puutarhatyöt. Elämän käännekohtia olivat avioliitto ja Yhdistys 9.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *