Väljää työtä merimaisemassa

Konttorin väljyys
rauhoittaa luovuuteen ja
yhteistyöhön.

Tehokas työ ei
aina johda tuloksen
toivottuun laatuun.

Menestyt, kun teet
oikeita asioita
oikeaan aikaan.

Hetkyn ICT Leidit verkostoituivat eWorkin henkilöstön kanssa Keilarannan merimaisemissa 7.2.2013. Bussi Töölöstä toi yllättävän vaivattomasti perille.
Magnus Silén totesi, että nykyinen työnteon malli on rikki. Ihmiset tuskailevat aamu- ja iltaruuhkissa, vaikka konttori ei useinkaan ole tehokkain paikka työskennellä. Valtaosa työstähän on ajasta ja paikasta riippumatonta. Miksi niin monilla ihmisillä on kiire eläkkeelle? Ja miksi saamme jatkuvasti viestiä eläkeiän nostamisesta ja työnteon aloitusiän aikaistamisesta?
The 4-Hour Workweek -teos ravistelee käsityksiämme työstä, kun Pareton periaatteen mukaan 80 % tuloksiin tarvitaan vain 20 % panostusta. Tehdäänkö viikon työ päivässä? Tuottaako raportointi tai virheiden korjaaminen arvoa kellekään? Onko ahkerasti työskentelevä ohjelmoija tehokas, jos kukaan ei pysty ylläpitämään tai korjaamaan hänen koodiaan?
Miten saisimme työpäivään lisää niitä tunteja, jotka tuottavat arvoa?
Tuottavuus nousee, kun tehdään oikeita asioita oikeaan aikaan. Soita yhteistyökumppanille silloin, kun tämä itse vastaa puhelimeen eikä puhelu ohjaudu sihteerille, niin asiasi hoituu kerralla.
Kymmenen vuoden opinnot TKK:lla saattavat vaikuttaa pitkiltä, mutta kun samaan aikaan tekee töitä ja verkostoituu, vaikutus työuraan on myönteisempi kuin neljän vuoden tiiviillä opiskelulla vailla työkokemusta tai verkostoja.
Miten työelämä yhdistetään järkevästi muuhun tekemiseen? Miksei ihminen voisi pitää kunnon lomaa kesällä, jolloin konsultointipäiviä muutenkin on vähän? Silloin hän voisi jaksaa jatkaa työuraansa 75-vuotiaaksi.
Työtilaan ei kannata investoida liikaa. Jos työ on liikkuvaa, niin kahdenkymmenen työpisteen konttoriin mahtuu kahdeksankymmentä työntekijää.
Jussi Mori kertoi, miksi SharePoint-konsulttina ja yrittäjänä viihtyy eWorkissa. Hän saa keskittyä ydinosaamiseensa ja työskentelyyn asiakkaan kanssa eikä hänen tarvitse huolehtia myynnistä ja markkinoinnista. eWork huolehtii sopimuksista, lakikysymyksistä ja asiakkaiden hakemisesta ja suojaa talouden heilahteluilta.
Esitimme paljon kysymyksiä ja saimme hyviä vastauksia. Konsultin sairastuessa eWork voi tarjota asiakkaalle toista konsulttia. Suomen eWorkissa työskentelee noin 200 konsulttia, koko eWorkissa noin 6000. Konsulttisopimukset saattavat olla lyhyitä, kahdesta viikosta kuuteen kuukauteen. Sellaisten hoitaminen veisi turhaa aikaa konsultin työstä.
eWork tarjoaa konsulteille kohtalaisen yleiset ja yksinkertaiset, muutaman sivun mittaiset sopimukset, kun taas toimeksiantajien sopimukset saattavat olla kuusikymmensivuisia.
Joku toimeksiantaja saattaa maksaa palkkion vasta kolmen kuukauden kuluttua, mutta eWork voi tarjota konsultille maksun jo kuukauden kuluttua. Konsultit ovat itsenäisiä yrittäjiä, jotka huolehtivat itse lomistaan ja terveydenhoidostaan.
Asiakkaiden tiimit tarvitsevat hengähdysaikaa, samoin konsultit. Hyvä konsultti auttaa asiakasta ennakoimaan ongelmia.
Etätyö lisääntyy, mutta kulttuurit muuttuvat hitaasti. Etätyötä ehdotettiin Nokialla jo vuonna 1986, mutta silloin ammattiyhdistysliike vastusti. Lainsäädäntö ei vieläkään tue kunnolla etätyötä. Vakuutusyhtiöiden mainoksissahan kehotetaan vakuuttaamaan etätyöläisen lounastunnit.
Muistan, miten 1990-luvun alussa kerrottiin vakuutusyhtiöiden ensimmäisistä etätyökokeiluista. Työnantaja hankki kotityöpisteeseen kiinteän verkkoyhteyden, ergonomiset kalusteet ja lukittavan kaapin. Yksittäisen työntekijän tuottavuus saattoi etätyössä nousta 140 %. Tätä selitettiin mahdollisuudella keskittyä omaan työhön ilman häiriöitä. Etätyöntekijöiksi valikoitui usein sellainen, jolta muut työntekijät kysyivät neuvoa töihinsä. Mitenköhän koko osaston tuottavuus silloin kehittyi?
Jenni Ahlberg esitteli meille eWorkin konttoritiloja. Väljyyttä saatiin, kun vanhat neuvottelutilat purettiin. Talossahan on neuvottelutiloja, joita voi käyttää tarvittaessa. Tilojen värimaailma on huolellisesti suunniteltu, kevyet läpinäkyvät verhot jakavat yhtenäistä tilaa, pöydät ja tuolit voi säätää vaivattomasti, jokaisella työntekijällä on oma ”turvatarkastuslaatikko”, johon päivän päätteeksi kootaan henkilökohtaiset tavarat kuten läppäri ja lasten kuvat. Merenpuoleinen tila on rauhoitettu keskittymistä vaativaan työskentelyyn. Horisonttiin katsominen rauhoittaa. Tilan perältä löytyy kolme pientä huonetta. Ensimmäisessä on neuvottelupöytä, tuolit ja fläppitaulu, toisessa työtila ja kirjoitushyllytapetti ja kolmannessa säkkituolit, oranssi piirtotaulu sekä puisia esineitä ja pehmeitä, legoja muistuttavia värikkäitä palikoita askarteluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *