Lisää muistia

Esko aloittaa
reikänauhat ja -kortit
tietotekniikan

lisää muistia
muistot heräävät, tutut
hymyt kohtaavat

Helsingin yliopiston tietotekniikka vietti 9.12.2010 näyttävästi 50-vuotisjuhliaan Helsingin yliopiston juhlasalissa yli neljänsadan hengen voimin. Juhlapuheissa pohdittiin tietotekniikan kehitystä ja merkitystä; nykyisin taskussa olevassa mobiililaitteessa on enemmän tehoa kuin Helsingin yliopiston ensimmäisessä tietokoneessa Eskossa 50 vuotta sitten, yliopisto ja tutkimus toimivat tietotekniikalla ja sähköpostin kaatuminen olisi katastrofi. Juhla huipentui Veijo Åbergin kirjan ”Lisää muistia! 50 vuotta tietotekniikkaa Helsingin yliopistossa” julkistamiseen ja projektin päävastuullisten kukittamiseen. Puheissa kerrottiin kirjantekoprojektista, haastatteluista ja kuvien ajoituksista ja paikantamisista. Lisää muistia!  jaettiin tilaisuuden päätteeksi meille jokaiselle tekijän omistuskirjoituksella varustettuna.
Kirjassa kerrotaan mm. sosiologian opiskelijasta, joka vuonna 1964 toi graduaineistonsa lävistettäväksi reikäkorteille. Lävistäjät lupasivat lävistää aineiston, jos opiskelija laulaisi heille. Ja hän lauloi.
Silloinen sosiologian opiskelija, M.A.Numminen, kertoi tänään, että reikäkorttiaineisto on yhä tallella ja hän voisi lahjoittaa sen Helsingin yliopiston tietotekniikalle. Aineisto käsittelee opiskelijoiden kiinnostusta esperanton kielestä.
M.A.Numminen lauloi meille Pedro Hietasen säestämänä monia tuttuja laulujaan, niitä, joita kuulin hänen laulavan 1980-luvun alussa Helsingin yliopiston Sosiologian laitoksen pikkujouluissa. Tätä juhlaa varten hän oli luonut laulun Eskosta, yliopiston ensimmäisestä tietokoneesta, joka luki käskynsä reikänauhoilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *