Miten TV muuttuu?

SeniorIT:
kokeneet ja osaavat
nuoreen verkostoon

perheen yhteinen
TV-ilta sohvalla
ennen yleinen

jokaisen oma
katsojakokemus nyt
omin laittein

TV-ilta Bottalla – siis mitä? Kyse oli MiitITin nuorimman tai uusimman verkoston SeniorIT ensimmäisestä jäsentilaisuudesta 26.10.2016, jota isännöi verkoston puheenjohtaja Ilkka Liedes.
Markus Mettälä Viestintävirastosta kertoi toimiluvista ja taajuusmuutoksista. Radiotaajuus on niukka luonnonvara, jota Viestintävirasto hallinnoi. Antenniverkon sääntely pohjautuu tietoyhteiskuntakaareen, joka tuli voimaan viime vuoden alussa. Antenni-TV:n toimilupakausi vaihtuu 17.5.2017. DVB-T2-tekniikkaan siirrytään 31.3.2020, jolloin vastaanottajan talous tarvitsee T2-virittimen.
Osa TV-taajuuksista siirretään langattoman laajakaistan käyttöön vuoden 2017 alusta. Lisätietoja muutoksesta ja aikatauluista löytyy taajuusmuutos.fi-sivustolta.

Kari Haakana
Kari Haakana

Kari Haakana Yleltä kertoi, että Yle Areenassa on kuusi miljoonaa käyntiä viikossa. Palvelu on nykyisin responsiivinen ja kirjautuneet käyttäjät saavat personoitua palvelua. Flash Playerista pyritään eroon vielä tämän vuoden aikana. Ohjelmointirajapintaa on avattu ulkopuolisille ei-kaupallisille toimijoille.
Jarno Haikonen DNA:lta havainnollisti, miten TV:n katselu on muuttunut. Aiemmin perhe istui yhdessä olohuoneen sohvalla katsomassa televisiota, nyt koti on täynnä verkottuneita laitteita ja potentiaalisia pintoja, joista TV:tä voi katsoa. Jokainen perheenjäsen loihtii niillä itselleen henkilökohtaisen katselukokemuksen.
Netflix jakaa sisältöä laajakaistassa, mutta sellainen ei onnistuisi suurtapahtumissa, joissa pari miljoonaa ihmistä haluaa katsoa samaa sisältöä samaan aikaan.
Jarno Haikonen
Jarno Haikonen

TV-sisällöt ovat jatkossa sovelluksia, joita käytetään kanavamaisesti Areenasta, Ruudusta tai Katsomosta. Käyttäjien luoman yhä ammattimaisemman sisällön merkitys kasvaa, mikä näkyy YouTuben suosiossa.
Suomessa on poikkeuksellisen vahva ilmainen TV. Maksutelevisiota tilaa vain neljäsosa kotitalouksista. Sen sijaan lähes puolet kotitalouksista maksaa sisällöistä Netflixille.
Kun palveluntarjoajia on useita, niin katsojan on entistä vaikeampaa löytää haluamaansa sisältöä. Esimerkiksi innokkaan golfaajan pitäisi tilata neljä eri palvelua voidakseen seurata tärkeimmät kansainväliset golfkilpailut.
Kaapeli– ja antennnijakelun rooli pysyy merkittävänä jatkossakin. Kaapelitalouksiin ei juurikaan ole tulossa muutoksia. Sen sijaan antennitalouksissa maksutelevisio siirtyy T2-jakeluun 17.5.2017, jolloin kotoa pitäisi löytyä digiboksi tai TV ja siinä CI+-kortinlukija. Katolla pitäisi olla kaksi eri suuntiin osoittavaa antennia.
Miltä tulevaisuus näyttää? Antennijakelu on hyvä live-lähetyksissä, joten se toiminee vielä viiden vuoden kuluttua, vaikka jakelun painopiste muuttunee. Elokuvat puolestaan liikkunevat laajakaistassa.
Jarno Haikonen esitti illan visuaalisimmat ja mieleenpainuvimmat diat. Hän myös tarttui kannettavaan mikrofoniin irrottautuakseen Bottan puhujapöntöstä, jonka mikkiin muut alustajat jumitettiin.
Keskustelu oli vilkasta, aktiiviset seniorit esittivät runsaasti kysymyksiä ja kommentteja alustajille, ja keskustelu jatkui vilkkaana vielä Bottan herkullisella iltapalalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *